Terasz.hu
Veszélyben az esőerdők

Az Amazonas állatai elveszthetik élőhelyüket A dél-amerikai őserdők rendkívül gyors pusztulását prognosztizálja egy amerikai tudós. James Alcock, a Pennsylvaniai Állami Egyetem oktatója szerint az amazóniai esőerdő fél évszázadon belül lényegében a semmivel válhat egyenlővé.

A BBC jelentése szerint Alcock úgy véli, hogy ha 10-15 éven belül nem változnak meg alapvetően a térség mezőgazdasági, fakitermelési és bányászati módszerei, a jelenleg is tartó pusztulási folyamat visszafordíthatatlanná válik. Míg más kutatók 75 és 100 év közötti időtartamra teszik az Amazonas-medence ökoszisztémájának összeomlását, Alcock becslése szerint ez mintegy 40-50 éven belül bekövetkezik.
 
Az elmélet azonban nem szűkíthető le a dél-amerikai régióra. Ha helyesnek bizonyul, ugyanez a veszély fenyegeti bolygónk többi hasonló erdőségét, így például Délkelet-Ázsia és az afrikai Kongó-medence esőerdeit.

Alcock a veszély forrását egy önmagát erősítő folyamatban látja, mely során a lehullott csapadék visszakerül a légkörbe. Az esőerdei növényzetnek éppen az az egyik feladata, hogy megtartsa a csapadékot, azonban az erdő tömeges pusztulása miatt a nedvesség eltávozik, tovább gyorsítva a fák mennyiségének csökkenését és minőségének romlását. A professzor a még egy következményre felhívta a figyelmet: az esőerdő pusztulásával a helyi fauna elveszti élőhelyét, tehát az állatvilág nagy mértékű kihalásával is számolni kell.

Visszafordíthatatlanná válhat az esőerdők pusztulása
Visszafordíthatatlanná válhat az esőerdők pusztulása

A tudományos világot megosztotta Alcock előrejelzése. Az egyetértők tábora mellett több szakértő szerint a prognózis túlzottan pesszimista. Philip Stott, a University of London professzorának véleménye szerint Alcock nem vesz figyelembe elég politikai, gazdasági és környezetvédelmi tényezőt, így modellje túlságosan leegyszerűsített.
bezár